Courage Wielertheater: de legendarische wielerploeg TI-Raleigh

Banner uitgeknipt

Stichting Courage organiseert een bijzondere editie van het inmiddels roemruchte Courage Wielertheater, namelijk over de meest succesvolle Nederlandse wielerploeg ooit: TI-Raleigh.

In het theater ontvangt gastheer John van Ierland tot de verbeelding sprekende gasten als Peter Winnen, Jacques Hanegraaf, Johan van der Velde, Ludo Peeters, Aad van den Hoek, Piet van Katwijk, Joop Zoetemelk en of Ad Wijnands. Een avond vól anekdotes, film, muziek, literatuur en nostalgie.

In het TI-Raleigh theater komen een lach en een traan heel dicht bij elkaar, zoals dat in de koers ook gaat. Je wint of je verliest – en bij TI-Raleigh was dat toch heel vaak winnen. Zo was Gerrie Knetemann een uitgesproken renner: iedereen hing aan zijn lippen als hij het woord nam. Veel uitspraken van hem zijn we gaan gebruiken; denk aan ‘De dood of de gladiolen’ en ‘Opgebaard over de meet komen, nadat je je het snot voor de ogen hebt gereden’. Gerrie was ook uitgesproken bijgelovig, at tijdens beklimmingen broodjes met banaan omdat apen ook goed kunnen klimmen en wilde op het wereldkampioenschap van 1978 niet starten omdat hij rugnummer 76 kreeg: 7 plus 6 is immers 13… Zijn vrouw Greet kon hem toch stimuleren mee te doen aan het kampioenschap met de onsterfelijke woorden: “Nee, Gerrie, zo moet je dat niet zien, het is 7 min 6 is 1!” Een week later werd Gerrie wereldkampioen.

Peter Winnen zal onder andere vertellen over zijn overwinning in Morzine: “Zij aan zij reden we naar boven, het was ieder voor zich. Per minuut ging Johan langzamer fietsen. Centimeter voor centimeter verloor hij terrein. Ik liep bij hem weg maar zat ook aan mijn limiet. Ik paste het tempo aan door een opkomende kramp, maar behield mijn voorsprong tot op de top. Godefroot en de directeur van Capri Sonne reden ondertussen in de wagen achter me. Ik zag Johan – een goede daler! – nog rijden en moest in de afzink risico’s nemen om hem voor te blijven. Op hoop van zegen heb ik me als een baksteen laten vallen. Dit ging prima tot die bocht naar rechts… Ik schatte hem verkeerd in en reed recht op een gegalvaniseerd hek af dat een groot gapend gat afschermde. Het enige wat ik nog kon doen was mijn ogen sluiten en wachten op de knal. Maar die bleef uit en toen ik weer keek zat ik nog steeds op de fiets en op de weg!”

Het Courage Wielertheater staat bol van prachtige, heroïsche verhalen als deze en vele andere, die bij het publiek kippenvel, een traan en buldergelach zullen veroorzaken.

Een avond vol verhalen, foto’s, films, literatuur en muziek en dat allemaal geprojecteerd op het wielrennen, de roemruchte Raleigh wielerploeg in dit geval.

Zaterdag 28 mei: 20:30 – 22:30                                                                                                                                                                  Entree: € 15,- pp.

Reserveren: info@cyclefunproductions.org

Recent Posts